Investigatii medicale batrani

INVESTIGAȚII MEDICALE LA PERSOANELE IN VARSTA


Investigatii medicale generale la populatia varstnica

Medicina clasifică persoanele care ating vârsta de referință de 65 de ani drept „vârstnici”. Societatea recunoaște că au intrat într-o etapă a vieții în care capacitățile fizice și mentale au început să scadă. O înțelegere clară a îmbătrânirii și a cerințelor acesteia îi va ajuta pe vârstnici și pe cei care îi îngrijesc să-și mențină sănătatea, să-și gestioneze condițiile medicale și să se bucure de o calitate îmbunătățită a vieții (QoL) până în ultimii ani de viață.

Îmbătrânirea într-un fundal de sănătate bună vă va ajuta să evitați multe dintre schimbările naturale asociate cu îmbătrânirea și, de asemenea, vă va ajuta să diferențiați aceste schimbări de cele cauzate de afecțiuni medicale cronice. Evaluarea stării de sănătate a unei persoane în vârstă începe cu un profil medical detaliat, bazat pe istoricul său medical, realizat de un specialist geriatric. Astfel de investigații medicale sunt adesea necesare pentru a identifica, înțelege și gestiona nevoile de sănătate ale persoanelor în vârstă. Investigațiile medicale și de sănătate ale vârstnicilor ar trebui să fie efectuate într-o manieră holistică și nu ar trebui să vizeze sisteme sau organe individuale. Într-un articol despre investigațiile medicale ale vârstnicilor publicat în „Journal of Palliative Care”, autorii preiau dilema geriatrului și concluzionează că investigațiile de laborator ale pacienților asimptomatici cu vârsta cuprinsă între 80 și 90 de ani sunt în general nejustificate, deoarece astfel de tratamente pot să nu prelungească viața, dar este susceptibil să agraveze QoL

În acest context, am aruncat puțină lumină asupra terminologiei generale de investigație medicală pentru investigațiile medicale la vârstnici.

  1. Hemograma completă (CBC)/Hemograma completă (FBC)

Acesta este un test de bază care include de obicei:

Numărul de celule albe din sânge (WBC);

Numărul de celule roșii din sânge (RBC);

Hemoglobină (Hb);

hematocrit (Hct)/Volum celular compact (PCV);

volumul corpuscular mediu (MCV);

dimensiunea medie a celulelor roșii din sânge;

număr de trombocite (plts)

Frecvență: anuală, sau mai frecvent dacă este necesar.

  1. Rata de sedimentare a eritrocitelor (VSH)

Acest test determină viteza cu care globulele roșii din sângele total anticoagulat coboară într-un tub standardizat într-o oră. Rezultatele determină dacă există un proces inflamator sau infecțios, astfel de investigatii medicale se recomanda ori de câte ori se consideră necesar.

Testele de proteină reactivă C înlocuiesc acum ESR.

  1. Nivelurile de glucoză din sânge

Acestea sunt teste de sânge aleatorii sau de jeun care dezvăluie nivelurile de glucoză din sânge. Rezultatele sunt folosite pentru screening-ul, diagnosticarea și monitorizarea diabetului zaharat.

Frecvență: Ca test de screening, o dată la șase luni pentru vârstnici. Dacă este diagnosticat cu probleme cu metabolismul glucozei, conform instrucțiunilor medicului. La pacienții cu diabet zaharat diagnosticat, testul HbA1C este, de asemenea, efectuat împreună pentru a evalua controlul zahărului pe termen lung (3 luni).

  1. Panoul de lipide (colesterol).

Acest test măsoară diferitele tipuri de colesterol și grăsimi aferente din fluxul sanguin și include:

colesterol total;

HDL – lipoproteine ​​de înaltă densitate (colesterol „bun”);

trigliceride – lipoproteine ​​cu densitate joasă (LDL), cunoscută și sub denumirea de colesterol „rău” pentru a evalua riscul cardiovascular la adulții în vârstă. Astfel de investigatii medicale se recomanda cu o frecvență: anuală pentru seniori sănătoși, bianuală pentru cei cu anomalii diagnosticate și în doza maximă de terapie cu statine.

  1. Panoul metabolic de bază (panoul de bază cu electroliți)

Se administrează persoanelor care iau anumite tipuri de medicamente, cum ar fi pentru tensiunea arterială, diuretice, aciditatea sângelui și pentru a determina funcția rinichilor. Teste:

sodiu;

clorura de potasiu;

dioxid de carbon/bicarbonat;

azot ureic din sânge (BUN); și

creatinina

Astfel de investigatii medicale se recomandacu o frecvența: determinată de medic în funcție de situația clinică existentă sau anticipată.

  1. Testul funcției hepatice (LFT)

Testează starea funcțională a ficatului, inclusiv:

proteine ​​totale;

albumină și globulină;

bilirubina (totală);

fosfataza alcalină;

AST (aspartat aminotransferaza);

ALT (alanin aminotransferaza).

Adesea folosit ca punct de referință în screening, diagnosticare și teste speciale, în funcție de starea clinică a individului.

Astfel de investigatii medicale se recomanda cu frecvența: determinată de clinician.

  1. Funcția tiroidiană

Aceste investigatii medicale sunt utilizate ca punct de referință pentru screening, diagnostic sau teste speciale pentru tulburările tiroidiene sau pentru a ajuta la calibrarea dozei de medicamente de înlocuire a tiroidei. Cele mai frecvent utilizate sunt:

TSH (hormon de stimulare a tiroidei);

T4 (tiroxina liberă);

T3 (triiodotironina).

Frecvență: Anual sau o dată la opt săptămâni pentru pacienții sub tratament cu tiroxină, în special dacă doza a fost modificată.

  1. Vitamina D

Vitamina D, vitamina soarelui, este acum recunoscută ca fiind importantă pentru sănătatea persoanelor în vârstă, în special a femeilor.

Măsurarea de rutină a nivelurilor de vitamina D face parte dintr-o rutină de investigație de bază sau de screening.

Astfel de investigatii medicale se recomanda cu o frecvență anuală.

  1. Vitamina B12 Include măsurarea deficiențelor de vitamina B12 ale acidului metilmalonic și vitamina B12, frecvente la adulții în vârstă și legate de probleme comune, cum ar fi oboseala, memoria și dificultățile de mers. Face parte dintr-o linie de referință sau dintr-o investigație

rutina de screening tive.

Frecvență: anuală.

  1. Raport complet de urină

Acesta este un test de bază important și de rutină, care este adesea trecut cu vederea.

Cum să maximizați beneficiile investigațiilor dvs. în vârstă:

  1. Asigurați-vă că înțelegeți de ce vi s-a cerut să susțineți un anumit test.
  2. Cereți medicului dumneavoastră să revizuiască rezultatele și să explice ce înseamnă acestea pentru sănătatea dumneavoastră.
  3. Cereți medicului dumneavoastră să vă explice cum se compară rezultatele dumneavoastră cu rezultatele anterioare.
  4. Solicitați copii ale rezultatelor dvs. și păstrați-le în propriul sistem de înregistrare.

%d blogeri au apreciat: