Camin Batrani Alzheimer

Ce este boala Alzheimer?

Ce este boala Alzheimer?Distribuiți sau tipăriți această pagină

Alzheimer este un tip de demență care afectează memoria, gândirea și comportamentul. Simptomele devin în cele din urmă suficient de severe pentru a interfera cu sarcinile zilnice.

Alzheimerul este cea mai frecventă cauză a demenței, un termen general pentru pierderea memoriei și alte abilități cognitive suficient de grave pentru a interfera cu viața de zi cu zi. Boala Alzheimer reprezintă 60-80% din cazurile de demență.

Alzheimerul nu este o parte normală a îmbătrânirii. Cel mai mare factor de risc cunoscut este creșterea vârstei, iar majoritatea persoanelor cu Alzheimer au 65 de ani și peste. Dar Alzheimer nu este doar o boală a bătrâneții. Aproximativ 200.000 de americani cu vârsta sub 65 de ani au boala Alzheimer cu debut mai tânăr (cunoscută și sub numele de Alzheimer cu debut precoce). 

Alzheimerul se agravează în timp. Alzheimer este o boală progresivă, în care simptomele demenței se agravează treptat de-a lungul mai multor ani. În stadiile incipiente, pierderea memoriei este ușoară, dar cu Alzheimer în stadiu târziu, indivizii își pierd capacitatea de a purta o conversație și de a răspunde mediului lor. Alzheimer este a șasea cauză principală de deces în Statele Unite. În medie, o persoană cu Alzheimer trăiește la patru până la opt ani după diagnostic, dar poate trăi până la 20 de ani, în funcție de alți factori.        

Alzheimerul nu are vindecare actuală, dar sunt disponibile tratamente pentru simptome și cercetările continuă. Deși tratamentele actuale pentru Alzheimer nu pot opri progresul Alzheimerului, ele pot încetini temporar agravarea simptomelor de demență și pot îmbunătăți calitatea vieții pentru cei cu Alzheimer și pentru persoanele care îi îngrijesc. Astăzi, există un efort la nivel mondial în desfășurare pentru a găsi modalități mai bune de a trata boala, de a întârzia apariția acesteia și de a preveni dezvoltarea acesteia.

Simptomele bolii Alzheimer

La fel ca restul corpurilor noastre, creierul nostru se schimbă pe măsură ce îmbătrânim. Majoritatea dintre noi observăm în cele din urmă unele gânduri încetinite și probleme ocazionale cu amintirea anumitor lucruri. Cu toate acestea, pierderea gravă a memoriei, confuzia și alte schimbări majore în modul în care funcționează mintea noastră pot fi un semn că celulele creierului eșuează.

Cel mai frecvent simptom precoce al Alzheimerului este dificultatea de a-și aminti informațiile nou învățate, deoarece modificările Alzheimerului încep de obicei în partea creierului care afectează învățarea. Pe măsură ce Alzheimer avansează prin creier, acesta duce la simptome din ce în ce mai severe, inclusiv dezorientare, dispoziție și schimbări de comportament; adâncirea confuziei cu privire la evenimente, timp și loc; suspiciuni nefondate cu privire la familie, prieteni și îngrijitori profesioniști; pierderi mai grave de memorie și schimbări de comportament; și dificultăți de vorbire, înghițire și mers.

Persoanele cu pierderi de memorie sau alte posibile semne de Alzheimer ar putea fi greu să recunoască că au o problemă. Semnele de demență pot fi mai evidente pentru membrii familiei sau prieteni. Oricine se confruntă cu simptome asemănătoare demenței ar trebui să se prezinte la un medic cât mai curând posibil. Dacă aveți nevoie de asistență pentru a găsi un medic cu experiență în evaluarea problemelor de memorie,

Alzheimer și creierul

Modificările microscopice ale creierului încep cu mult înainte de primele semne de pierdere a memoriei.

Creierul are 100 de miliarde de celule nervoase (neuroni). Fiecare celulă nervoasă se conectează cu multe altele pentru a forma rețele de comunicații. Grupurile de celule nervoase au slujbe speciale. Unii sunt implicați în gândire, învățare și amintire. Alții ne ajută să vedem, să auzim și să mirosim.

Pentru a-și face treaba, celulele creierului funcționează ca niște fabrici mici. Aceștia primesc provizii, generează energie, construiesc echipamente și scapă de deșeuri. Celulele procesează și stochează informații și comunică cu alte celule. Pentru a menține totul în funcțiune necesită coordonare, precum și cantități mari de combustibil și oxigen.

Oamenii de știință cred că boala Alzheimer împiedică funcționarea corectă a unor părți ale fabricii unei celule. Nu sunt siguri de unde începe problema. Dar, la fel ca o fabrică reală, copiile de rezervă și defecțiunile dintr-un sistem provoacă probleme în alte domenii. Pe măsură ce daunele se răspândesc, celulele își pierd capacitatea de a-și face treaba și, în cele din urmă, mor, provocând modificări ireversibile în creier.

Rolul plăcilor și al încâlcirilor

Două structuri anormale numite plăci și încurcături sunt principalii suspecți în deteriorarea și distrugerea celulelor nervoase.

  1. Plăcile sunt depozite ale unui fragment proteic numit beta-amiloid (BAY-tuh AM-uh-loyd) care se acumulează în spațiile dintre celulele nervoase.
  2. Încurcăturile sunt fibre răsucite ale unei alte proteine ​​numite tau (rime cu „wow”) care se acumulează în interiorul celulelor.

Deși studiile de autopsie arată că majoritatea oamenilor dezvoltă unele plăci și încurcături pe măsură ce îmbătrânesc, cei cu Alzheimer tind să se dezvolte mult mai mult și într-un model previzibil, începând din zonele importante pentru memorie înainte de a se răspândi în alte regiuni.

Oamenii de știință nu știu exact ce rol joacă plăcile și încurcăturile în boala Alzheimer. Majoritatea experților consideră că joacă într-un fel un rol critic în blocarea comunicării între celulele nervoase și perturbarea proceselor de care celulele au nevoie pentru a supraviețui.

Distrugerea și moartea celulelor nervoase cauzează eșecul memoriei, modificări ale personalității, probleme de desfășurare a activităților zilnice și alte simptome ale bolii Alzheimer.

Cercetare și progres

În 1906, medicul german Dr. Alois Alzheimer a descris pentru prima dată „o boală peciliară” – una a pierderilor profunde de memorie și a modificărilor microscopice ale creierului – o boală pe care acum o cunoaștem sub numele de Alzheimer.

Astăzi, Alzheimer este în fruntea cercetării biomedicale. Cercetătorii lucrează pentru a descoperi cât mai multe aspecte ale bolii Alzheimer și ale altor demențe . Unele dintre cele mai remarcabile progrese au arătat lumina asupra modului în care Alzheimer afectează creierul. Speranța este că această înțelegere mai bună va duce la noi tratamente. Multe abordări potențiale sunt în prezent în curs de investigare la nivel mondial.

%d blogeri au apreciat: